Claes Janson

Claes Jansson kommer till festivalen i sommar

foto: Stewen Quigley

Claes Janson är en av vårt lands mest idoga och oförtröttliga sångare och kulturarbetare. Som 14-årig debutant uppslukades han av blues och rock, men efterhand letade sig visor och jazz in i hans medvetande.

Claes har hunnit med mycket i sitt liv. På 70-talet tillhörde han den grupp som startade Nya Hamburger Börs. Han bossade en tid för jazzklubben Fasching innan han började på Musikhögskolan i Stockholm. Efter avslutade studier försvann Claes utomlands några år, där han sysslade med underhållning, restaurang, turism och hotellverksamhet.

Väl hemkommen igen blev det full fart på musikfronten. Förutom oräkneliga konsertturnéer har han varit inblandad i många festivaler, i första hand som vokalist men också som konferencier, artistbokare och arrangör.

Claes är intimt förknippad med uppsalabandet Good Morning Blues som startade 1967 och alltså firar 50-årsjubileum i år. Kanske världens äldsta jazzgrupp som har de flesta av originalmedlemmarna kvar. Gruppen är som en andra familj före Claes och övriga medlemmar. Andra musiker som Claes haft ett omfattande samarbete med är Gugge Hedrenius och Kjell Öhman.

Han har medverkat i några filmer som skådespelare. Mest tänker man nog på Tage Danielssons film Ronja Rövardotter, där han gjorde rövaren Tjorm och sjöng i de klassiska rövarvisorna. Dessutom har Claes gestaltat Georg Riedels barnvisor, både på scen och på skiva. Mest stolt idag är han över att få arbeta med yngre musiker. De är gissningsvis lika stolta över att få spela med honom.