collage bäckbrothers

Bäckbrothers

Foto: Ralf Rosenberg och Karin Björk

Bäckbrothers är husband under festivalen och spelar vid konserterna med Osama Derbas, Claes Janson och Rigmor Gustafsson. Bandet består bl.a. av Bäck-bröderna David (piano) och Anders (sax). Historien tar sin början vid millennieskiftet på den lilla puben S:t George på Repslagaregatan i Masthugget. Det började som ett anspråkslöst jam i den lilla lokalen. Så småningom vallfärdade folk dit till något som blivit Göteborgs kanske mest spännande jazzscen.

Ledare för bandet är David Bäck som också spelar med bl.a. Bohuslän Big Band och som turnerat med många av landets främsta, exempelvis Bengt Hallberg, Nils Landgren, George Riedel, Viktoria Tolstoy, Claes Janson, Rigmor Gustafsson och Daniel Lemma. På vintrarna försvinner David ofta utomlands och spelar med musiker från Afrika och Mellanöstern. Varvat med skolkonserter och olika pedagogiska projekt på hemmaplan.

Bäckbrothers spelar sin egen heta variant av hardbop med inspiration från bl.a. Dexter Gordon. Varannan torsdag till är det Jazz Tivoli på Holy Moly på Andra Långgatan. På somrarna spelar bandet på Copenhagen Jazz Festival, med fast abonnemang på Café Blue.

Bäckbrothers har för kvällen två utomordentliga förstärkningar med Anders Kjellberg på trummor och Peter Jansson på bas. Anders är en känd jazzprofil i Göteborg och har spelat med de flesta inom svensk jazz, exempelvis Monica Zetterlund, Nils Landgren, Lars Jansson, Rigmor Gustafsson mfl. Peter är en profilerad basist och kompositör med egen trio, och mångårigt spelande i bland annat Änglaspel. Han komponerar för Sveriges radio och sägs ha en lyrisk ådra i sitt spelande.