ARTISTER

Bäckbrothers

13087839_10153570103448097_3858686147701074841_n

Bandet uppstod hösten 2002 på den lilla puben S:t George belägen på Repslagaregatan i Masthugget. Det hela började som ett anspråkslöst jam i ett hörn av den lilla lokalen. Bröderna David på piano och Anders på sax hade med sig trummisen Tommy Larsson och basisten Samuel Olsson. De spelade fantastisk musik för stammisarna från kvarteren runtomkring. Ryktet gick och publiken växte. Så småningom vallfärdade man från när och fjärran för att lyssna till Göteborgs kanske mest spännande jazzscen.

Bäckbrothers spelade sin egen heta variant av bebop och mainstream jazz och atmosfären som uppstod var ungefär som i Paris när Dexter Gordon och hans generation var i farten. Typiskt för bandet var också öppenheten för gästartister. Bröderna Benyam och Daniel Lemma bodde i närheten och tittade in lite då och då. Liksom Gunnar Lindgren, nestor från universitetets jazzutbildning, och många andra svenska jazzmusiker. Vissa kom från andra tidsepoker som ex. Sven Berger som blandade medeltida konstmusik med jazz. S:t George blev efterhand också en scen för mer långväga artister, ex. sydafrikanska jazzsångerskan Thandeka Mazibuko, folk- och jazzmusikern Solo Cissokho från Senegal och basisten och sångaren Ahmed Eid från Palestina. När puben stängde 2011 etablerade bandet  jazzklubar på andra ställen i Göteborg. Nu senast som Bäckbrothers Jazz Tivoli på Holy Moly, varje torsdag på Andra Långgatan.

David Bäck

Är David Sveriges mest anlitade jazzpianist? Han verkar i alla fall spela hela tiden. Turnéer i Sverige och övriga Europa avlöser varandra, ibland med egen grupp och ibland med storband som Bohuslän Big Band. Sommaren är ju festivalernas årstid och under ex Copenhagen Jazz Festival, en av kontinentens största, har man Café Blue som fast scen dag efter dag. På höstarna försvinner David till utländska samarbetsprojekt med musiker från Sydafrika, Senegal, Palestina m.m. Däremellan radio-, tv- och cd-inspelningar. Och så de egna jazzklubbarna, skolkonserterna, samarbetet med Göteborgs stad och Musik i Väst kring olika pedagogiska projekt.

David är uppvuxen i Hjo med sin fars jazzskivor där det fanns Count Basie och Charlie Parker i samlingen. Spelade boogie woogie vid åtta års ålder. Började planka Charlie Parker på sommarlovet när han var 15 år. Han satte tidigt ihop mindre o större grupper som spelade jazz och fusion. Åkte på turné med det lokala storbandet till Danmark vid 17 års ålder. Musikstudier vid Per Brahegymnasier i Jönköping 1983-86. Turnerade med jazz-fusionsband i Spanien när han var 18 år. Sedan följde några år på Musikhögskolan i Göteborg. Därefter har det bara runnit på. Var pianist och saxofonist i Jönköpings läns storband som gjorde program med Svante Thuresson, Nils Landgren, Tre Damer, Ernie Wilkins, Jan Allan, George Riedel och Bengt Hallberg. Har rest fram o tillbaka till Afrika sedan 1988 och studerade västafrikansk musik bl.a.  i Gambia. Har jobbat som pianist med olika körer såsom Göteborgs kammarkör tillsammans med Anders Jormin.

Många uppfattar jazzmusiker som inåtvända och lite frånvarande på scen. Det stämmer inte på David Bäck som är en varm och inkluderande person. Han släpper upp både allehanda gästartister och vanliga amatörmusiker på scenen, sjunger ibland själv och inbjuder gärna till allsång. Han verkar tro på det musikaliska mötet mellan olika stilar och genrer, gärna med latinamerikanska och afrikansk a rytmer. Men är hela tiden grundad i den breda jazztraditionen med rötterna i Bud Powells, Charlie Parkers och John Coltranes musik.

Niklas Carlsson

13083121_10153570110673097_4327430433362043920_n

Niklas är trombonist och vokalist samt även en framstående songwriter. Han var med och grundade Second Line Jazz Band som spelar New Orleans Revival, eller dixieland som det ibland kallas. Bandet har blivit ett av de mest populära inom sin genre och turnerar flitigt i hela Europa. Ibland med prominenta gäster som sångerskan Lilian Boutté från New Orleans och klarinettisten Orange Kellin, naturaliserad svensk som verkat i New Orleans musikvärld under decennier.

Niklas är inte bara en tradjazzmusiker utan spelar alla möjliga sorters musik och har också fått många priser, ex. Louis Armstrong  Award (Göteborg 2000I). Under många år var han också engagerad som organisatör av Göteborgs Jazz Festival.

Anders Kjellberg

13076751_10153570109828097_4243084432287459515_n

Anders är en framstående trumslagare som sedan 1970-talet berikat svensk jazz med sitt trumspel. Under hela sitt jazzliv hart han varit bosatt i trakterna kring Göteborg, där han spelat med de bästa av Västsveriges jazzband såsom Bohuslän Big Band, Mwendo Dawa, Mount Everest, Entra Cameleon, Änglaspel och Dr Dingo m.fl.

På riksplanet märks konserter med Radiojazzgruppen, storbandet Jazz Baltica Ensemble. Och andra mindre grupper som Rena Rama, New Creation, Vatten, Änglaspel och Chapter Seven med Nils Landgren, Roland Keijser m.fl. Han har haft långa samarbeten med pianister som Lars Jansson och Bobo Stenson, och artister som Monica Zetterlund och Rigmor Gustafsson.

Anders har också framträtt internationellt med musiker som Dewey Redman, Don Cherry och Niels-Henning  Örsted Pedersen. Han har turnerat runt med olika grupper i USA, Japan, Kanada och Sydamerika. 2009 firade han 30-årsjubileum med Lars Jansson Trio med turné i Japan, som blivit ett andra hemland för Anders.

Sinikka Thörn

13062028_10153570111993097_7405363056366784727_n

Sångerska, kompositör och skådespelare. Uppvuxen i Bollnäs och flyttade till Göteborg på 1980-talet där hon började studera vid Högskolan för Scen och Musik. Har under åren sjungit i många olika konstellationer och nyfiket rört sig mellan jazz, folkmusik, musikal och pop.

Några axplock:

Sångerska och kompositör i den experimentella vokalensemblen ”Alice B”.

Sångerska i jazzgruppen ”City Lights”

Sångerska, kompositör och skådespelare i ”Medea” på Göteborgs stadsteater med Dilek Gur som regissör.

Sångerska och skådespelare i musikalen ”Kärleksprojektet” i regi av Sonja Gube.

Sångerska i kabarén ”De leende orden” med kompositören och pianisten Elisabeth Engddahl och göteborgsförfattaren Lars Hesslind som turnerade runt i Sverige under några år.

Sångerska, kompositör och producent i kabarén ”Jag ska bara leva lite…” med gitarristen Magn us Nyström och skådespelare Johan Gry.

Körsångerska i ABBAQ-tribute-band ”Arrival from Sweden” under några år med turnéer världen runt, främst i USA. Med på turnéerna var bl.a. originalmusikerna Janne Schaffer och Mike Watson.

För närvarande sjunger hon och spelar fiol i föreställnjingen ”Dan Andersson – röda, röda blomster i mitt hjärta gingo in” med skådespelaren Britta Andersson och gitarristen Olle Junholm, samt leder en egen kvintett med egenskriven musik, Sinikka Thörn Band.

Är i färd med att ge ut ett duoalbum med egna kompositioner med pianisten Per Johansson.

Samuel Olsson

13091987_10153570111333097_106368419663642074_n

Jazzmusiker från Göteborg, spelar trumpet och bas. Kommer ursprungligen från Sunne, studerat musik på bl.a. Det Rytmiske Musik Konservatoriet, Köpenhamn och Musikaliska Akademien, Musik o Drama vid Göteborgs universitet.

Samuel är trumpetare med Bohuslän Big Band sedan 2003. Han har alltid vid sidan av detta spelat i olika mindre grupper såsom Bäckbrothers och varit en frontfigur i Marmaduke. Han gör också många arrangemang för Bohuslän Big Band och andra band som han spelar i.

Tillsammans med sin partner Pernilla Andersson uppträder de i bandet More Than a Pair som gav ut sin debutskiva i september 2015. Samuel o Pernilla träffades på ett musikställe i Göteborg. Hon var där med en kompis för att fira att de vara klara med en universitetskurs. Samma kväll spelade Samuel där med sitt band. Mot slutet av konserten blev det jam. Pernilla kom upp och sjöng en låt. Nu har De två barn, radhus och ett antal spelningar i ryggen.

Genom åren har Samuel också arbetat mycket med Nefertiti Jazzklubb i Göteborg, oftast som organisatör av tisdagarnas jamsessions.

Ibou Cissokho

Ibou Cissokho

Ibou Cissokho kommer från Cassamance-området i Senegal och växte upp i en griotfamilj, där han lärde sig spela Kora av sin far Solo Cissokho. Idag är Ibou en central traditionsbärare av den levande griotmusiken och har sedan 2006 arbetat som musiker i Norge

Griotkulturen från Västafrika har djupa rötter i landets kultur. En griot är en västafrikansk sångare, berättare, underhållare, lovsångare, musiker och muntlig historiker. De finns i många delar av Västafrika. En griot kan jämföras med  europeiska trubadurer under medeltiden, men har en bredare funktion än att bara vara musiker. Grioternas uppgifter är att vidareförmedla traditioner till kommande generationer och till omvärlden. De vill berätta historier, ge råd och vara till inspiration. Texterna förmedlar folkets historia, äventyr och sagor.

Kora är en griots vanligaste instrument. Det är en harpluta med 21 strängar och en kropp av kalebass. Det är en komplicerad process att lära sig spela kora och det tar många år att bli godkänd som musiker. Idag hotas griotkulturen av västerländskt inspirerad musikindustri. Den gamla lärlingsutbildningen ersätts av musikskolor utanför hemmet som saknar förankring i den gamla kulturen. Många av de mest kvalificerade musikerna flyttar till Europa för att ta vara på den växande efterfrågan efter traditionell västafrikansk musik som finns här.

WeSingSeven

ws7

WeSingSeven från Göteborg med omnejd spelar alla standardlåtar du hört förut plus sånt som ligger lite utanför den vanliga repertoaren: det lutar åt blues; svänger åt latin; kränger åt funk; och studsar ibland till åt pop. En sångröst eller två, en tenorsax, en trumpet, en elbas, ett batteri, en gitarr – det är vi.

Bandet: Lilleva Berglund (sång), Birgitta Cederberg (sång), Tommy Forsberg (sax), Göran Hagelin (trumpet), Jonny Eriksson (gitarr), Ola Nordh (bas) och Lars Erhage (trummor).

foto samtliga bilder Ralf Rosenberg (utom WeSingSeven)