David Bäck

Är David Sveriges mest anlitade jazzpianist? Han verkar i alla fall spela hela tiden. Turnéer i Sverige och övriga Europa avlöser varandra, ibland med egen grupp och ibland med storband som Bohuslän Big Band. Sommaren är ju festivalernas årstid och under ex Copenhagen Jazz Festival, en av kontinentens största, har man Café Blue som fast scen dag efter dag. På höstarna försvinner David till utländska samarbetsprojekt med musiker från Sydafrika, Senegal, Palestina m.m. Däremellan radio-, tv- och cd-inspelningar. Och så de egna jazzklubbarna, skolkonserterna, samarbetet med Göteborgs stad och Musik i Väst kring olika pedagogiska projekt.

David är uppvuxen i Hjo med sin fars jazzskivor där det fanns Count Basie och Charlie Parker i samlingen. Spelade boogie woogie vid åtta års ålder. Började planka Charlie Parker på sommarlovet när han var 15 år. Han satte tidigt ihop mindre o större grupper som spelade jazz och fusion. Åkte på turné med det lokala storbandet till Danmark vid 17 års ålder. Musikstudier vid Per Brahegymnasier i Jönköping 1983-86. Turnerade med jazz-fusionsband i Spanien när han var 18 år. Sedan följde några år på Musikhögskolan i Göteborg. Därefter har det bara runnit på. Var pianist och saxofonist i Jönköpings läns storband som gjorde program med Svante Thuresson, Nils Landgren, Tre Damer, Ernie Wilkins, Jan Allan, George Riedel och Bengt Hallberg. Har rest fram o tillbaka till Afrika sedan 1988 och studerade västafrikansk musik bl.a.  i Gambia. Har jobbat som pianist med olika körer såsom Göteborgs kammarkör tillsammans med Anders Jormin.

Många uppfattar jazzmusiker som inåtvända och lite frånvarande på scen. Det stämmer inte på David Bäck som är en varm och inkluderande person. Han släpper upp både allehanda gästartister och vanliga amatörmusiker på scenen, sjunger ibland själv och inbjuder gärna till allsång. Han verkar tro på det musikaliska mötet mellan olika stilar och genrer, gärna med latinamerikanska och afrikansk a rytmer. Men är hela tiden grundad i den breda jazztraditionen med rötterna i Bud Powells, Charlie Parkers och John Coltranes musik.