Alexander Lövmark

Foto: Ralf Rosenberg

Alexander Lövmark är en av landets mest intressanta unga jazzvokalister. Det finns ju så få manliga i Sverige. Han blev ett namn 2017 efter att ha vunnit en internationell tävling för jazzvokalister i Montreux i Schweiz. Den förste svensk som vunnit där.

Alexander sägs röra sig i gränslandet mellan jazz, soul och fusion. Men det finns också klara inslag av pop. Musikrecensenter berömmer hans frasering, hans dynamiska och vackra röst och även hans förmåga till scatsång.

Förra året kom hans debutskiva ut (”Perfect Storm”) som producerades av sambon Vanessa Liftig. Alexander har skrivit alla låtar och texter. Musiken är en smältdegel av impulser frånjazzartister som Pat Metheny och Art Blakey.

Alexander är född i Stockholm men bor numera i Göteborg. Hans musikaliska resa började redan i koltåldern då han var korgosse på Kungliga Operan, sedan basist och pianist i familjens orkester. Som 18-åring började han etablera sig som sångare och utbildade sig efter studentexamen på Musikaliska Akademien i Stockholm.

På Grebbestad jazzfestival kompas han av Bäck Brothers.