Viktoria Tolstoy

Viktoria Tolstoy behöver knappast någon presentation, hon debuterade som jazzsångerska i mitten av 1990-talet. Sedan dess har hon spelat in många skivor och turnerat flitigt, till en början mest i Sverige och Tyskland, på senare tid med hela världen som scen. 

Viktoria föddes 1974 i Sigtuna, växte upp i Uppsala och bor numera i Malmö med sin familj. Hon visste redan som treåring att hon ville sjunga och bli en riktig stjärna. Sångrösten fanns där från början och dessutom en stark vilja att uppträda. Hennes pappa Erik Kjellberg, själv musiker, lärde henne jazzens språk. När hon sökte in på musikgymnasiet i Uppsala blev lärarna förstummade av Viktorias rena och kristallklara röst. En lärare sade: Vi har aldrig hört något liknande, vare sig förr eller senare… så begåvad och med en så naturlig fallenhet för jazz. Hon har dessutom ett nedärvt bra gehör och lär sig snabbt, har en förmåga till frasering, att höra tonarter och harmonier. Allt hos henne var naturligt och behövde aldrig läras in. 

Som tonåring berättas det att hon rökte och festade en hel del, men sjöng lika bra för det. Rösten var liksom en naturens gåva till henne. Claes Janson bodde granne i Uppsala och sade att Viktoria är som ett instrument hela hon, där kropp och känsla verkar bilda en enhet. 

Sedan debuten innan hon fyllt 20 år har Viktoria uppträtt och sjungit oavbrutet, med musiker som Nils Landgren, Esbjörn Svensson, Jacob Karlzon, ja hela den svenska jazzeliten, samt med internationella stjärnor som Ray Brown, McCoy Tyner och många andra. Hon har dessutom massor av hyllade skivinspelningar bakom sig där hon rör sig lätt mellan genrer som pop, jazz, soul, rock m.m. 

Viktoria är på sin mors sida släkt med den ryske författaren Leo Tolstoy och numera den, efter honom, mest kända representanten för släkten Tolstoy. Mamman säger att hennes exhibitionistiska drag nog kommer från den ryska släkten. 

På Grebbestad Jazzfestival sjunger Viktoria till komp av Bäck Brothers.